Jan Suchý

Teenager potřebuje za něco bojovat !

13. 01. 2012 13:30:00
Momentálně žijem nepochybně v nejmodernější a nejkonzumnější době celé historie lidstva. Máme svobodu, jídla je dostatek, vody jak by smet, netrápí nás války. Měli bychom být, za možnost žít v tomto století vděční. Nicméně si myslím, že mnoho mladých lidí si dnes nemůže najít svou identitu. To sebou přináší problémy.

Tím největším problémem je všudepřítomná nuda. Cítím jí okolo sebe, cítím jí v sobě. Troufám si řící, že prakticky každý teenager se s tímto poblémem setkává často. Dříve tomu tak nebylo.

Můj praděda bojoval za samostatné Československo, děda jakožto voják proti fašistům, táta v mládí ohromný rebel a pankáč proti komunistům. Já ? Ehm.

Nejsem zastáncem válek, konfliktů a podobných věcí, nicméně si myslím, že každý mladý člověk by měl mít možnost za něco bojovat. Je více méně jasné, že v dnešní době není za co. U lidí mého věku, je vrchol boje přidání své osoby do nějaké postmoderní skupiny na facebooku. Tím to hasne, boj ukončen.

Nuda, určitá ztráta identity a práznost nutí mladé lidi brát drogy, vyholit si hlavy a zvedat pravice, zakládat gangy, koukat celý den na televizi, hrát denně počítačové hry, krást a já nevím co dalšího. Staří lidé neustále nadavájí, co je tohle za generaci. Já se jím nedivím, každopádně by si měli uvědomit, proč tomu tak je.

Závidím lidem, kteří měli možnost žít v době hippies v Americe. Dokonce závidím svému otci, při čtení starých zápisů STB, ve kterých stojí jak Dušan Suchý je problémovej občan, který neustále porušuje zákony a při každém zatčení nádává na komunistický režim. Navíc je urputným zastáncem nedovolené muziky. Závidím dědečkovi, který měl možnost bojovat proti fašistům, bojovat za svobodu a za vlast. Závidím všem, kteří měli za co bojovat.

Mladý lidé byly dříve více soudržní. Tvořili obrovské skupiny, které měly podobný postoj k životu ( Hippies ) nebo stejného nepřítele ( komunismus, fašismus ). To dnes neexistuje. Možná velice okrajově, rozhodně né masově.

Dnešní čtyřicátníci si mezi sebou vyprávějí, jak za komunistů prováděl režimu naschvály a další podobné historky. O čem si budem vyprávět my ? Dnešní mládež ?

Prosím, neberte má slova úplně doslova. Samozřejmě vím, že minulé roky byli hrůzostrašné, jsem rád, že žiji v roce 2012, nicméně určitá závist tu je.

Autor: Jan Suchý | karma: 11.31 | přečteno: 801 ×
Poslední články autora